INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 14 de setembre del 2015

LA FEBLESA DELS PREUS OBRE MARGES A LA PUJADA DELS SALARIS


L'absència de tensions inflacionistes en l'economia espanyola planteja un escenari que afavoreix els increments salarials. Hi ha recorregut perquè aquests creixin el 1% o per damunt, en aquelles empreses en les quals els beneficis i els increments de productivitat ho permetin, tal com estableix l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) 2015-2017.


La variació dels preus torna a situar-se en valors negatius a l'agost (-0,3%). La taxa de variació anual de l'IPC és del -0,4% a l'agost, cinc desenes menys que la del mes anterior. La inflació subjacent (sense combustibles ni aliments frescos) també es modera, però solament disminueix una desena la seva taxa anual fins al 0,7%, la qual cosa evidencia que al setembre s'ha produït una certa moderació dels preus, però que són els combustibles els principals responsables de la forta rebaixa de la inflació.
L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) cau cinc desenes respecte a juliol i situa la seva variació anual en el -0,5%, la qual cosa unit a l'estabilitat dels preus a la zona euro (la seva variació es manté per tercer mes en el 0,2% anual) torna a ampliar el diferencial d'inflació entre Espanya i la zona euro. En els últims dos anys la moderació dels preus (amb baixades rellevants) ha estat molt superior a Espanya que en el conjunt de l'eurozona, la qual cosa suposa una millora de la competitivitat via preu de l'economia espanyola però pot implicar altres riscos lligats a la deflació.
El descens anual de la inflació s'explica pels mateixos apartats de la cistella de consum. El grup de transport aprofundeix el seu descens anual a causa del descens dels carburants i lubrificants, superior al que ja va haver-hi fa un any. També és molt rellevant el descens en el grup d'habitatge, empès pel descens dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada registrada l'any passat. Aquests descensos solament són compensats en part per la pujada de preus del grup d'aliments i begudes no alcohòliques.
L'absència de tensions inflacionistes en l'economia espanyola planteja un escenari que afavoreix els increments salarials. Hi ha recorregut perquè aquests creixin el 1% o per damunt en aquelles empreses que ho permetin els beneficis i els increments de productivitat, tal com estableix el AENC 2015-2017. Fins a agost, la pujada salarial mitjana pactada en la negociació col·lectiva se situa en el 0,74%, per la qual cosa existeix marge de pujada. L'economia està accelerant el seu creixement (la variació anual del PIB aconsegueix el 3,1% en el segon trimestre de 2015), i els treballadors i treballadores han de participar d'aquesta millora. Això ajudarà a augmentar la demanda i a reduir l'elevada taxa de desocupació més de pressa, fent que totes les persones participin de la millora de l'economia i aquesta no es quedi en mans d'uns pocs.
CCOO creu que el creixement de l'activitat econòmica ha de servir, així mateix, per recuperar els salaris després de la forta devaluació salarial soferta per alguns col·lectius durant la recessió (empleats públics) i per detenir la que encara pateixen uns altres durant la crisi d'ocupació que travessa l'economia espanyola (treballadors procedents del boom immobiliari). Els pressupostos públics no poden instrumentar-se com si fossin un programa electoral, com està fent el Govern. L'avançament de la rebaixa de l'IRPF no és una mesura que necessiti el país; el que fa falta és una reforma que configuri un sistema fiscal just en el repartiment de les càrregues, que aproximi els tipus efectius als nominals eliminant deduccions regressiva, amb un IVA reduït per a les llars i que persegueixi, de debò, el frau fiscal.
Els Pressupostos per 2016 no donen resposta als sectors més castigats per la crisi i amb menors recursos: redueixen la despesa en desocupació al mateix temps que cau la taxa de cobertura de la població en atur, mentre que l'augment de les pensions (0,25%) és molt inferior a la pròpia previsió d'inflació del govern (1,1%). Els empleats públics no pot seguir suportant més retallades, urgeix recuperar el poder adquisitiu perdut i l'oferta d'ocupació pública amb uns nivells de reposició que almenys compensin les baixes produïdes. Necessitem un sistema fiscal que proveeixi un finançament suficient per augmentar la protecció social, en particular de les persones aturades, i poder implantar una renda mínima garantida, com ve defensant CCOO. A més, són necessaris recursos fiscals per desenvolupar un pla d'inversions públiques que orienti el canvi del model productiu cap a un altre de més valor afegit.

Calella a 14 de setembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada