INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 21 de setembre del 2015

UNA SANITAT ASFISIADA PER LES TISORES


El sector sanitari públic català ha sofert, en quatre anys, una retallada pressupostària d'1.400 milions d'euros


Una mica més de quatre anys han bastat per posar contra les cordes el modelsanitari català. El conseller de Salut i expresident d'una de les patronals del sector, Boi Ruiz, entrava al Govern recomanant als catalans fer-se una mútua privada i advertint que el sistema, tal com es coneixia, era insostenible i calia estrènyer-se el cinturó. I l'hi va estrènyer. Concretament, en més d'1.400 milions d'euros de pressupost, que es van traduir en fortes reduccions salarials i de plantilles, llistes d'espera disparades i tancaments sistemàtics de serveis, llits i quiròfans, entre altres mesures.

No va enganyar Ruiz quan va dir que anaven a augmentarles llistes d'espera. En 2011, el nombre de pacients esperant a ser operats es va disparar un 26% pel que fa a l'any anterior, aconseguint el rècord de 193.879 persones. Però després de tres anys de col·lapse en les llistes, Ruiz va entrar en 2015 presumint que en 2014 havien complert els temps d'espera en les 14 intervencions amb terminis garantits per llei. I gairebé es van complir,  però a costa de derivar 16.253 pacients a altres centres de la xarxa pública, alguns de titularitat privada.

El pressupost de Salut va passar de 9.875 milions d'euros en 2010 a 8.466 en 2015. Ruiz atribuïa les retallades a la “infla finançació crònica”de l'Estat i es vanagloriava que la Generalitat havia dedicat el 40% del seu pressupost a Salut.

El conseller va justificar amb la crisi les noves reformes que anava a imposar. En un model sanitari com el català —basat en la col·laboració públic-privada—, Ruiz es va servir de les aliances estratègiques —convenis de col·laboració entre centres, independentment de la seva titularitat— i la externalització de serveis per alleugerir costos. No va privatitzar cap hospital, però les empreses privades van aconseguir més presència que mai en el sector públic.

A més, Ruiz va reduir horaris de quiròfans i va tancar sales d'operacions que, en alguns casos, es posaven a la disposició del pacient de pagament quan estaven tancats per a la via pública. El conseller va apel·lar a l'auge de la cirurgia major ambulatòria (que no requereix ingrés) per justificar el tancament de llits als hospitals (unes 1.000 places menys), una mesura que va acabar provocant col·lapses en les urgències dels centres sanitaris e, fins i tot, en l'estiu de 2014, motins dels pacients perquè no tanquessinmés plantes. Segons el sindicat Metges de Catalunya (MC), es van tancar a més la meitat dels punts d'atenció continuada que hi havia a Catalunya (van passar de 142 en 2010 a 76 en 2014). “Això és dramàtic i repercuteix molt en els pacients del món rural, que han de traslladar-se molts quilòmetres”, assenyala el president de MC, Francesc Duch.

Però si en alguna cosa coincideix el conseller amb els seus detractors és que la qualitat assistencial s'ha pogut mantenir gairebé intacta gràcies a el “sacrifici” dels treballadors, que van sofrir el gruix de les retallades: els sanitaris van veure disminuïdes les seves retribucions (un 30% en 2011) i congelades les seves pagues mentre els augmentaven la càrrega de treball al no cobrir-se les baixes de personal. Només en l'Institut Català de la Salut (ICS), que engloba a vuit grans hospitals, es va reduir la plantilla en 5.659 persones en aquests quatre anys.

A la llista de retallades es van sumar, a més, ombres de privatització del sistema. La Sindicatura de Comptes va trobar irregularitats"recurrents" en els consorcis sanitaris (adjudicacions a dit i pagaments injustificats a directius, entre altres) que van fer qüestionar el model mixt que ha perviscut durant 20 anys amb la connivència dels grans partits.

“Hem baixat en salut i qualitat assistencial perquè han volgut aprimar el sistema públic per donar recursos a la privada”, critica Pep Martí, portaveu de la Marea Blanca en defensa de la sanitat pública. Segons un estudi del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), el Govern només ha complert 2 de les 34 propostes electorals que va fer CiU en la campanya de 2012 sobre salut. “Ha estat el mandat de les retallades i les privatitzacions”, termina dient Jaume Gabarró, de CCOO.



Calella a 21 de setembre de 2015


Font: EL PAIS


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada