INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimarts, 12 d’agost del 2014



EMPITJORA LA VALORACIÓ CIUTADANA DEL SISTEMA SANITARI

  • El Baròmetre Sanitari 2013, publicat pel Ministeri de Sanitat posa en relleu una pitjor valoració del sistema sanitari, amb grans diferències territorials.
  • L'efecte de les retallades fa que els ciutadans hagin empitjorat la seva valoració en els últims 5 anys en tots els nivells d'atenció (primària, especialitzada i hospitalària).



La secretaria confederal de Protecció Social de CCOO crida l'atenció sobre que el Baròmetre Sanitari 2013 difós pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat reflecteix una realitat controvertida i contradictòria sobre el sistema sanitari a Espanya, en contra del que va publicitat el Ministeri. Destaca el Ministeri que el 66% de la població té una valoració positiva, però la veritat és que la percepció ciutadana sobre el funcionament de la sanitat és avui pitjor que abans, amb grans i cridaneres diferències territorials.

Només el 20,06% considera que el sistema funciona bastant bé. Això és poc o és molt? La mitjana des de 1995 és de 20,90%, però potser sigui rellevant saber que la caiguda des de 2010 (23,86%) és considerable. El 45,81% creu que funciona bé però són necessaris alguns canvis. Feia deu anys que aquest percentatge no era tan baix. En 2010 el 50,02% considerava aquesta opció com la millor.

És a dir, que hem passat que en 2010 el 73,88% de la població considerés que el sistema sanitari funcionava bastant bé o ben al fet que només el 65,87% ho consideri així.

Convé, a més, veure què ocorre en cada Comunitat Autònoma, i no totes són iguals en la percepció ciutadana. Per exemple, ordenades per valoració, encapçalen la llista Astúries (83,94%), Navarra (80,52%) i Euskadi (80,31%) i la tanquen Canàries (44,09%), Balears (57,94%) i Castella-la Manxa (59,54%). A més d'aquestes tres, per sota de la mitjana estatal estan Extremadura (60,12%), Catalunya (61,17%), País Valencià (62,01%), Ceuta (63,53%) i Castella i Lleó (65,15%). Com pot veure's, les diferències són significatives.

En el mateix sentit es mouen les dades sobre els qui pensen que les coses van malament. El 6,07% respon que les coses estan tan mal que es necessitaria refer el sistema sanitari. Algú pot pensar que és poc, però en 2010 era només el 3,51%. D'altra banda, el 26,54% creu que necessita canvis fonamentals encara que algunes coses funcionen. En 2010 eren el 21,60%.

També aquí les diferències territorials són significatives: un 13,58% considera a Castella-la Manxa que caldria refer el sistema mentre que a Euskadi només ho pensa l'1,77%.

En definitiva, dades que no hauríem de resumir en el titular triat pel Ministeri, un titular que amaga que les coses estan empitjorant des de 2010 i que hi ha profundes diferències territorials en la percepció sobre els sistemes sanitaris, signe d'una gran desigualtat en les prestacions rebudes per la població o la qualitat de les mateixes.

 

Calella a 12 d'agost de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada